The existing kitchen of this late Edwardian, end of terrace property, was long, narrow, impractical and lacked natural light. The new configuration has four clearly defined albeit linked areas consisting of a kitchen, dining area, sitting area and a study.

The spaces are well filled with natural light. A slot window to the south-facing wall of the property within the kitchen area captures the late morning and midday sun. A light-well draws in further natural light to the existing rear reception and a narrow, but tall, south-facing sash window to the side of the study captures the late morning sun as it moves around the house. The light-well between the rear reception and new side extension also creates a thoughtful transition between the two spaces.

Bespoke joinery items, in addition to the fitted kitchen, give a home to a large variety of much-loved pieces of furniture and collectables. A 3m long solid oak shelf below the slot window and over the sink area, provide space for cookbooks and ingredients, whilst acting as a draining board and storage for a large selection of bowls and plates.

Lighting to the overall space is provided through an eclectic mix of the pendant, standard and table lamps, with a surface, mounted adjustable spotlights to the kitchen area ceiling.  A continuous LED strip under the long shelf provides further light to the kitchen work surface.